Ekologiskt, cirkulärt och hållbart i juletidGod Jul önskar jag dig! Hoppas du haft riktigt mysiga juldagar med sådant du innerligt uppskattar. Kanske det varit i familjens trevliga sällskap? Kanske i stilla ro med värmande glögg och en god bok? Kanske på härligt galej i festlig lokal? Eller eventuellt på resande fot till spännande land? Vad du än tagit dig an önskar jag dig de bästa av dagar! Foto: Charlie Harris Foto: Mariana B Återbrukade julklappar och fröjdefull stämningJag och min familj har njutit av typiskt julig, god mat, mängder av tända ljus, gröna, sköna barrträds-girlanger, några nya och några återbrukade julklappar samt flertalet promenader i vit, fluffig snö. Verkligen mysigt! Foto: Max Beck Foto: Sandra SeitamaaBonusfamiljens kvalitativa firandeOvanstående uppdelat på 4 olika platser under dagen, för att vi är en bonusfamilj. Så här brukar det se ut för oss: Hela gänget (5 pers) är samlat hemma hos oss för uppesittarkväll 23 december och med efterföljande tomtenatt där julestrumporna magiskt fylls med överraskningar om man ätit sin spenat var dag. Tipp, tapp! 😉 Därnäst följer en gemytlig julaftonsmorgon med dopp i grytan, tomtegröt, glögg och klappöppning av paket som ligger under granen. Klappar som slagits in med återbrukade kartonger och återvunnet presentpapper. Även vår gulliga Vädurskanin Pelle får sitt paket som han egenhändigt kan ta sig in i med lite gnag och krafs. ❤️ Sedan åker min sambos 2 söner till sin mamma för att fira på eftermiddagen. Min son Calle kilar iväg och umgås med sin pappa efter TV-programmet med samma förnamn (och med efternamn Anka). När alla barnen flugit iväg åt skilda håll stundar en lugn kväll hos mina föräldrar i deras mysiga sekelskifteslägenhet. Fler paket, god middag och trevliga samtal. Givetvis missas inte Karl-Bertil Jonssons julafton. Oh nej! ”Jag tog undan paketet och gav det till en fattig.” Fantastisk film med dito musik! 🥰 Detta är för oss en kvalitativ och traditionsenlig jul. Hur firar du din? Foto: Curated Lifestyle Foto: Hannah PembertonPlanering av en cirkulär och ekologisk nyårsaftonVi har nu efter de härliga juldagarna börjat rikta in oss mot nyårsfirandet. Det gäller ju att börja planera i tid om man tänkt hålla den cirkulära och ekologiska linjen. Några tips och rekommendationer från kunniga i matfrågan samt en del eftersök krävs ofta för att resultatet ska bli rätt. Vi ska exempelvis nyttja förra årets belysningsslingor, återbrukad dekor till dukning samt möbler från en tidigare fest. Det blir ju att på ett kreativt sätt placera ut dekor och andra detaljer för att ge dukningen ett nytt visuellt uttryck. Väldigt kul att göra! Om du inte provat på att använda dig av gamla saker för att skapa något nytt – testa! Det ger verkligen mersmak när man både får vara spontant kreativ och samtidigt en sann miljövän. Foto: Monika GrabkowskaSträvan efter det ekologiska och närproduceradeTur att min fina vän Arnica Bäckström hos Northern Chili kan underlätta för oss när det gäller närproducerade gourmetprodukter till exempelvis ostbrickan. Via hennes webbshop ska vi införskaffa följande jul/vinterinspirerade godingar: Foto: Northern Chili Foto: Northern Chili Foto: Northern Chili Foto: Northern ChiliProducent med grön, hållbar inriktningSå här skriver Northern Chili om sitt sätt att arbeta, vilket jag älskar och givetvis stöttar till 100%:"Vi odlar eller plockar våra egna råvaror så långt det går, för att säkerställa både smak, lokalförankring & god kvalitet.Vid inköp av andra råvaror ska de vara av hög kvalitet, gärna lokala eller svenska där det är möjligt, samt helst ekologiska & rättvisemärkta.En stor del av de exotiska frukter vi använder köper vi direkt från odlaren via Crowdfarming för att på så sätt gynna små odlare även i andra länder. Dessa odlare återfinns i Europa och har en ekologisk produktion eller ställer om till ekologisk produktion. Läs gärna mer om Crowdfarming på deras hemsida.Ibland köper vi även svinnsmarta produkter för att ytterligare undvika belasta jorden och utarma dess resurser.Chokladen vi köper in till vår produktion kommer, uteslutande, från Umeåföretaget Nordic Chocolate, som tillverkar den mest utsökta, veganska choklad av ekologiska, stenmalda kakaobönor.”Ja men du hör ju själv, bara bra grejor! Och dessutom oerhört gott, alltihop. Hos Northern Chili är de så smaksäkra och innovativa och de följer tydligt sin gröna, hållbara inriktning. Jag fick chansen att närvara vid en provsmakning av produkterna tidigare, vilket var perfekt för att testa de många varianterna. 🌶️Mer av det cirkulärt goda!Det blir en hel del fler cirkulära val innan nyårsafton är här, var så säker! Med inspiration från andra duktiga producenter, kreatörer och tillverkare vandrar vi vidare mot sista dagen år 2024. För denna stund tackar jag för mig! Besök gärna Cirqels digitala kanaler: INSTAGRAM @cirqel.seFACEBOOK CirqelWEBB vydesign.se/cirqelMAIL cirqel.se@gmail.com Ha det gott! /Mahlin 💚